Μικροκινητικότητα και θετική σκέψη

Τοπικά & Περιφέρεια

Γράφει ο Νίκος Α. Στάμος

Ο Αντώνης Ρέμος, ο γνωστός δημοφιλής τραγουδιστής μίλησε για την εμφάνισή του στο Ντουμπάι και απάντησε για τα αρνητικά σχόλια που έγιναν… «Δεν ήταν συναυλία, ήταν μια ελληνική βραδιά. Όπου ακούγεται ελληνικό τραγούδι ή όπου υπάρχει ελληνισμός, καλό είναι να δείχνουμε τα θετικά και όχι να το κατακεραυνώνουμε. Ο καθένας ασχολείται με αυτά που θέλει να ασχοληθεί, οι μίζεροι με τις μιζέριες και αυτοί που βλέπουν τα θετικά, με τα θετικά», είπε ο Ρέμος…

Πραγματικά, έτσι είναι… περιστατικά δύο, στον τόπο μας. Έγινε μια εκδήλωση από τον όμιλο ιδεών “The Catalyst” το Σάββατο, 5 Απριλίου… ήταν μια καλή εκδήλωση, ακούστηκαν ιδέες προτάσεις, έγινε τέλος πάντων, μια συζήτηση για την Άρτα και τις προοπτικές της. Όλα καλά; ¨όπως είπε κι ο Ρέμος, ο καθένας ασχολείται με αυτά που θέλει να ασχοληθεί… και για μια ακόμη φορά, οι «ποπολάροι» στο facebook βρήκαν ευκαιρία να κουνήσουν ξανά το δάχτυλο στους ντόπιους… που ήταν, δεν ήταν πολλοί, τι έτσι, τι αλλιώς…

Βέβαια, από «επενδυτές» του Σαββατοκύριακου χορτάσαμε…. Όσοι δουλεύουν στην Άρτα, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν έχουν πενθήμερα, δηλαδή τα Σάββατα έχουν δουλειές και είναι δύσκολο να παραβρεθούν σε πρωινές εκδηλώσεις… και για να λέμε τα πράγματα ως έχουν, η εκδήλωση δεν αναφέρονταν σε τι θα κάνει το δημόσιο, ή τι δουλειές μπορεί να γίνουν από Συλλόγους… μια τοπική οικονομία, πάει μπροστά από το επιχειρείν…

Οι διάφοροι θεσμοί, Περιφέρεια, Δήμοι και λοιποί εκλεγμένοι, οφείλουν να θέτουν όρους, να διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα, να δρομολογούν ευκολίες για ιδιωτικές επενδύσεις… όσοι επιχειρηματίες μίλησαν, υπογράμμισαν πως απαιτούνται καλύτερες υποδομές κυρίως σε δρόμους… όμως απαιτούνται και όροι σε επενδυτικούς νόμους… το έχουμε πεί, ας το ξαναπούμε. Η Άρτα έχει χρεία ξενοδοχειακών υποδομών. Και οι υποδομές –τα ξενοδοχεία δηλαδή- χτίζονται με λεφτά, ιδιωτικά και με επιδοτήσεις.

Αν δεν υπάρξουν επιδοτήσεις και ειδικά για την Άρτα, σε υψηλά ποσοστά, τότε όλα όσα θαυμαστά άφησαν οι πρόγονοι μας, είναι δύσκολο να μπορέσουν να τα απολαύσουν πολλοί επισκέπτες. Να σημειώσω πάντως, πως τον τελευταίο τον καιρό, βλέπω μετατροπές ισόγειων καταστημάτων –ξενοίκιαστων πάνω από χρόνο και βάλε- πέριξ του Περιφερειακού να μετατρέπονται σε διαμερίσματα τύπου Airbnb… αυτό είναι καλό και σε θετική κατεύθυνση…

Επίσης παρατηρώ πως το ΞΕΝΙΑ, έχει μετατραπεί από όσου δημοσιολογούν σε κάτι ανάλογο με το «κύριε ελέησον» των ιερέων… δηλαδή, όσοι μιλάνε για την Άρτα, τις προοπτικές της ή την στασιμότητά της, πετάνε ένα «και το ΞΕΝΙΑ ανοιχτό»! Εντάξει, και με το «ΞΕΝΙΑ ανοιχτό», δεν σημαίνει πως η Άρτα θα αφήσει πίσω της τις υστερήσεις που υπάρχουν και την κρατούν εδώ και καιρό καθηλωμένη…

Το «ΞΕΝΙΑ ανοιχτό», σημαίνει πως ο Δήμος έχει κάνει αίτηση να του δοθούν τα 40 στρέμματα εντός του κάστρου της Άρτας, πως ο Δήμος ορίζει την πύλη του κάστρου, πως ο Δήμος μετατρέπει το ΞΕΝΙΑ σε ένα μικρό μεν αλλά φιλόξενο χώρο με δωμάτια για τουρίστες και με καφετέρια για ντόπιους… επίσης «ΞΕΝΙΑ ανοιχτό» σημαίνει αξιοποίηση όλων των χώρων που θα μπορούν να φιλοξενούν αθλητικές εκδηλώσεις, συναυλίες θεατρικές παραστάσεις…

Τώρα, αν μιλάμε μόνο για αξιοποίηση του κτιρίου του ΞΕΝΙΑ, νομίζω πως και να φτιάξει μπαρ-εστιατόριο, ο Δήμος Αρταίων, με την Αρχαιολογία να ελέγχει την είσοδο αλλά και τους λοιπούς χώρους, το ΞΕΝΙΑ θα είναι υπό επιτήρηση και τα υπόλοιπα 36 στρέμματα απροσπέλαστα για τον κόσμο… οπότε, όχι 12, αλλά ούτε μισό εκατομμύριο δεν αξίζει να επενδυθεί… ας αναλάβει το κτίριο και η Αρχαιολογία…

**Επίσης διέκρινα μια ακόμη μίζερη προσέγγιση της προσπάθειας του Δήμου Αρταίων με την λεγόμενη «μικροκινητικότητα». Πρόκειται για μια συνεργασία με εταιρεία που ξεκίνησε πιλοτικά με την τοποθέτηση ηλεκτρικών πατινιών σε κεντρικά σημεία της Άρτας, ώστε οι πολίτες, να έχουν και αυτό τον τρόπο εναλλακτικής μετακίνησης. Πρίν ακόμη φανούν τα αποτελέσματα άρχισαν οι γκρίνιες έτσι ετούτο, έτσι το άλλο… στο κέντρο είναι χαλάσματα και άλλα τέτοια…

Εντάξει στο κέντρο είναι χαλάσματα, αλλά η άλλη πόλη, ζει και κινείται με τους δικούς της ρυθμούς… στο κάτω-κάτω, όσοι σήμερα διαμαρτύρονται για το κέντρο της πόλης, ας μην κοιμούνταν όταν το (καταστροφικό) έργο, σχεδιάζονταν… σήμερα, όσοι μπορούν, με την μικροκινητικότητα μπορεί να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση στο κέντρο, αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης… κι αυτό, δεν είναι για να ακούμε μίζερες σκέψεις.

Ας δούμε και τη θετική πλευρά της ζωής…

*Επικοινωνία: ixonikos@gmail.com

- Διαφήμιση -

Τελευταία νεα

- Διαφήμιση -

Περισσότερα