Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ

Τοπικά & Περιφέρεια

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων παρουσιάζει στα Ιωάννινα ένα φεστιβάλ με τέσσερις συναυλίες στις 5, 13, 20 και 27 Μαΐου 2025, όπου εκπροσωπούνται όλα τα μουσικά είδη που θεραπεύονται στο Τμήμα.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το ρεπερτόριο είναι χωρισμένο σε θεματικούς κύκλους και περιλαμβάνει χορωδιακή μουσική, μουσική δωματίου, λόγια μουσική της Ανατολής, καθώς και δημώδεις και αστικές λαϊκές παραδόσεις του Ελληνισμού, προσφέροντας στο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και στο κοινό της πόλης, μουσικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου. Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών με αυτό τον κύκλο ενισχύει την ορατότητά του στην ακαδημαϊκή κοινότητα και συμβάλλει ενεργά στην προσφορά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην τοπική κοινωνία, εναρμονιζόμενο με τους ευρύτερους στόχους του Ιδρύματος. Ταυτόχρονα, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών αποκτούν μια πολύτιμη, αλλά και αναγκαία εμπειρία επαγγελματικών προδιαγραφών ως αναπόσπαστο τμήμα της κατάρτισής τους

-Η εναρκτήρια συναυλία του φεστιβάλ με τίτλο «Από το σκοτάδι στο φως», θα λάβει χώρα στις 5 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο Κάρολος Παπούλιας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στις 20:00. Η χορωδία του Τμήματος, καθώς και το μουσικό σύνολο “Cantus Serenus”, θα παρουσιάσουν τραγούδια που εμπνέονται από την αναζήτηση εσωτερικής γαλήνης και ειρήνης στον κόσμο, περιλαμβάνοντας έργα από διάφορες ιστορικές περιόδους, από την εποχή του Μπαρόκ έως και σήμερα. Θα ακουστούν έργα των Μ. Haydn, Α. Vivaldi, J. Brahms, Θ. Μικρούτσικου Μ. Χατζιδάκι κ.ά., σε επιμέλεια και διεύθυνση του μαέστρου της Χορωδίας του ΤΜΣ Αντώνη Βερβέρη και του φοιτητή Ανδρέα Χασιώτη.

-Η δεύτερη συναυλία με τίτλο «Musica da Camera» θα γίνει στις 13 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο Κάρολος Παπούλιας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στις 20:00. Φοιτήτριες και φοιτητές από όλες τις τάξεις των οργάνων της Λόγιας Δυτικής Μουσικής θα εμφανιστούν σε διάφορα σχήματα μουσικής δωματίου, ερμηνεύοντας έργα που καλύπτουν επίσης ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από το τέλος του 17ου μέχρι τον 20ο αιώνα. Σύνολα πνευστών, σύνολα κιθαριστών, ντουέτα διαφόρων οργάνων με πιάνο, έργα για ντουέτα πιανιστών και έργα για φωνή και πιάνο συνθέτουν ένα πολυποίκιλο και απαιτητικό πρόγραμμα. Θα ακουστούν έργα των J. Stamitz, J. Haydn, J. Bodin de Boismortier, W. A. Mozart, P. I. Tchaikovsky, P. Maurice, C. Bolling, P. Glass κ.ά. Η επιμέλεια του προγράμματος είναι της καθηγήτριας πιάνου του ΤΜΣ Λορέντας Ράμου.

-Η τρίτη συναυλία με τίτλο «Αστικές λαϊκές παραδόσεις του Ελληνισμού» θα γίνει στις 20 Μαΐου στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης «Δημήτρης Χατζής» του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων στις 20:00 από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές των συνόλων αστικής λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής που παίζουν βιολί, ούτι, κανονάκι, λαούτο, κιθάρα και κρουστά, με σκοπό να παρουσιαστεί μια ανθολόγηση αστικών λαϊκών τραγουδιών της Σμύρνης. Η επιμέλεια του προγράμματος της συναυλίας είναι των καθηγητών του ΤΜΣ Απόστολου Τσαρδάκα και Δημήτρη Μυστακίδη.

-Η τέταρτη συναυλία με τίτλο «Λόγια Μουσική της Πόλης – Τραγούδια και σκοποί της ελληνικής Ανατολής» θα γίνει στις 27 Μαΐου στις 20:00 στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης «Δημήτρης Χατζής». Το πρόγραμμα αναδεικνύει το πλούσιο μουσικό και πολιτιστικό πανόραμα της ελληνικής Ανατολής. Με αυτή τη συναυλία, το φεστιβάλ τιμά τις μουσικές κληρονομιές που μεταδόθηκαν κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώνοντάς τες με έργα από τους Ρωμιούς συνθέτες της Κωνσταντινούπολης και με παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια που αποτυπώνουν την αδιάκοπη μουσική παράδοση της ελληνικής Ανατολής. Στη συναυλία συμμετέχουν δύο σύνολα του ΤΜΣ που ειδικεύονται σε αυτό το ρεπερτόριο, το ARTA-SAZ και το NARDA, σε επιμέλεια των καθηγητών Νίκου Ανδρίκου και Μάρκου Σκούλιου.

Συντονισμός φεστιβάλ: Λορέντα Ράμου, Κυριάκος Καλαϊτζίδης
Επιμέλεια παραγωγής και επικοινωνίας από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του μαθήματος: «Πολιτιστική Διαχείριση και Επικοινωνία», διδάσκουσα Λορέντα Ράμου
Η είσοδος σε όλες τις συναυλίες είναι ελεύθερη.

Συναυλίες στις 5 και 13 Μαΐου |20:00: Αμφιθέατρο Συνεδριακού Κέντρου Κάρολος Παπούλιας – πλήρως προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρία.
Συναυλίες στις 20 και 27 Μαΐου | 20:00: Αίθουσα Λόγου και Τέχνης «Δημήτρης Χατζής».

Τα σύνολα του ΤΜΣ που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ:
Χορωδία Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Άρτα, ξεκίνησε τη λειτουργία της κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 με στόχο την ανάπτυξη του χορωδιακού τραγουδιού εντός και εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας, προσφέροντας ευκαιρίες καλλιτεχνικής έκφρασης και επικοινωνίας στους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει μουσική από διαφορετικές ιστορικές περιόδους, δίνοντας έμφαση στην εκτέλεση έργων συνθετών και συνθετών προερχόμενων από υποεκπροσωπούμενες ομάδες, υποστηρίζοντας έτσι τον συμπεριληπτικό χαρακτήρα του χορωδιακού τραγουδιού. Στα δύο χρόνια λειτουργίας της έχει δώσει συναυλίες, σε Άρτα, Πρέβεζα και Ιωάννινα, ενώ τον Δεκέμβριο του 2022 εμφανίστηκε στο Fasano της Ιταλίας, συμπράττοντας με τη Συμφωνική Ορχήστρα και την Ορχήστρα Νυκτών Οργάνων του τμήματος. Τον Απρίλιο του 2024 εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώ τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς δέχθηκε την τιμητική πρόσκληση να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 80 χρόνια από τη σφαγή στο Δίστομο. Τη χορωδία διευθύνει ο Αντώνης Βερβέρης.

Μουσικό Σύνολο “Cantus Serenus”:
Το μουσικό σχήμα «Cantus Serenus» δημιουργήθηκε το 2024 στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας του φοιτητή Ανδρέα Χασιώτη με θέμα «Η Λειτουργία “Missa tempore Quadrasimae” του Michael Haydn: Ανάλυση, μεταγραφή, διδασκαλία, εκτέλεση», η οποία είχε ως στόχο την παιδαγωγική προσέγγιση μιας baroque λειτουργίας. Το σύνολο αποτελείται από φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Άρτα) και επιβλέπων καθηγητής της όλης εργασίας είναι ο κ. Αντώνης Βερβέρης, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.

ARTA SAZ:
Το ARTA SAZ αποτελεί ένα πρότζεκτ το οποίο εντάσσεται στο Εργαστήριο Βαλκανικών και Ανατολικών Μουσικών, Ιστορίας και Πολιτισμών (ΕΒΑΜΙΠ) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το εγχείρημα υλοποιείται από φοιτητές της Μουσικής Δεξιότητας: ΤΑΜΠΟΥΡΑΣ-ΣΑΖ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις συμμετέχουν και καλεσμένοι μουσικοί. Σκοπό της όλης προσπάθειας αποτελεί η εκτελεστική αποτύπωση (ζωντανές ηχογραφήσεις – βιντεοσκοπήσεις) ρεπερτοριακών εκδοχών προερχόμενων από διάφορες περιοχές της Ελληνικής επικράτειας και της Μικράς Ασίας, προσαρμοσμένες στο Σάζι. Διαφορετικοί τύποι ορχήστρας, αποτελούμενοι από μια σειρά οργανολογικών εκδοχών της οικογένειας του Saz, αποδίδουν οργανικούς σκοπούς και τραγούδια με προέλευση την ύπαιθρο, επιχειρώντας να αποτυπώσουν τα ιδιαίτερα υφολογικά χαρακτηριστικά του τοπικού-ιδιωματικού ρεπερτορίου μέσω των ιδιότυπων τεχνικών χειρισμού του σαζιού. Επιστημονικά/Καλλιτεχνικά υπεύθυνος: Νίκος Ανδρίκος, Επίκουρος Καθηγητής.

NARDA
Το Εργαστήριο Ανατολικής Μουσικής Narda ανήκει στο θεσμοθετημένο Εργαστήριο Βαλκανικών και Ανατολικών Μουσικών, Ιστορίας και Πολιτισμών (Εργαστήριο ΕΒΑΜΙΠ), λειτουργώντας ταυτόχρονα ως ένα από τα επιλεγόμενα μουσικά σύνολα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ως «Narda1» υφίσταται από το 2015, αποτελεί ωστόσο συνέχεια μιας σειράς μουσικών συνόλων ανατολικής μουσικής που λειτούργησαν στο τμήμα από το 2004 υπό την διεύθυνση του εθνομουσικολόγου και επίκουρου καθηγητή του ΤΜΣ Μάρκου Σκούλιου. Κεντρικός άξονας στο ρεπερτόριο, το οργανολόγιο και τις θεματικές των εν λόγω συνόλων υπήρξε πάντα η σχέση ασυγκέραστων πολυτροπικών ιδιωμάτων του ελλαδικού χώρου με αντίστοιχες παραδόσεις της Ανατολής. Πολυάριθμες ζωντανές εμφανίσεις και ηχογραφήσεις των συνόλων αυτών έχουν καλύψει ρεπερτόριο ρωμιών και αλλοεθνών συνθετών λόγιας ανατολικής μουσικής, μουσικές των ταγμάτων σουφισμού καθώς και λαϊκά ιδιώματα της ευρύτερης περιοχής που εκτείνεται από την βορειοανατολική Μεσόγειο έως την βόρειο Αφρική και την Ινδία. Το οργανολόγιο που χρησιμοποιείται περιλαμβάνει μερικά από τα αντιπροσωπευτικότερα και πιο εμβληματικά ανατολικά όργανα όπως το νέι, το ούτι, το κανονάκι, η πολίτικη λύρα, το πολίτικο λαούτο, το ταμπούρ, το σάζι, το γιαϊλί ταμπούρ, το μπεντίρ, τα κουντούμ και η νταρμπούκα.

- Διαφήμιση -

Τελευταία νεα

- Διαφήμιση -

Περισσότερα