Ο τόπος της Άρτας, βρίθει με μύθους αλλά και με χαμένες ευκαιρίες… πρόσφατα έγινε γνωστό πως στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αποφάσισαν να δημιουργήσουν την «ΚαρΛα»…
Φυσικά όχι τη λίμνη, αλλά μια νέα φυλή προβάτου, που θα συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του Καραγκούνικου και του Λακόν
Πιο συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα και φορείς προβατοτροφίας, ξεκινά ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για τη δημιουργία μιας νέας συνθετικής φυλής προβάτων. Η φυλή «ΚαρΛα» (Καραγκούνικο-Λακών) θα βασιστεί στη θεσσαλική φυλή Καραγκούνικο, μία από τις καλύτερες
ελληνικές φυλές, και στη φυλή Λακών (Lacaune), την πλέον διαδεδομένη ξενική φυλή στις ελληνικές εκτροφές.
Στόχοι του προγράμματος είναι, πέραν των άλλων η βελτίωση παραγωγικότητας για μεγαλύτερη απόδοση σε γάλα και κρέας και η αντοχή σε ασθένειες, μέσω συστηματικού γενοτυπικού ελέγχου…
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «γίνεται μία προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με διάφορους συναδέλφους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ζωοτεχνίας και της Γενετικής για να ξεκινήσει η προσπάθεια δημιουργίας μιας καινούργιας φυλής προβάτου, που θα είναι ένα κράμα του Καραγκούνικου και του Λακών».
Σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην Ελλάδα υπάρχουν εγχώριες φυλές με μοναδικά χαρακτηριστικά σε ότι αφορά στην ποιότητα του παραγόμενου κρέατος και γάλακτος, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική προσπάθεια γενετικής βελτίωσης των εγχώριων φυλών, δεν υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα σχετικά
με την παραγωγικότητά τους κ.λ.π.
Προφανώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αγνοεί πως στην πατρίδα μας υπάρχει η εμπειρία δημιουργίας συνθετικής φυλής προβάτου, της φυλής Φριζάρτα, η οποία φτιάχτηκε την περίοδο 1960-1980, με τη διασταύρωση του εγχώριου πεδινού προβάτου της Άρτας με κριούς της φυλής Ανατολικής Φρισλανδίας. Μάλιστα το Φριζάρτα,
εξαιτίας των πολύ καλών του αποδόσεων έχει εξαπλωθεί, εκτός από την Ήπειρο, στην Πελοπόννησο και την Αιτωλοακαρνανία. Έχει μεγάλες αποδόσεις, καθώς η εμπορεύσιμη γαλακτοπαραγωγή των προβατίνων της φυλής Φριζάρτα κυμαίνεται από 280 έως 350 χ.λ.γ.,
Το «δράμα» για την Άρτα είναι πως όσο αγνοεί το Φριζάρτα η Περιφέρεια Θεσσαλίας, άλλο τόσο το αγνοεί και η Περιφέρεια Ηπείρου… αντιθέτως, ο Περιφερειάρχης «τα δίνει όλα» για το Καλαρρύτικο, ή Μπούτσικο, (όπως είναι η παλιά ονομασία του). Πρόκειται για μια φυλή που προέρχεται από την περιοχή των Τζουμέρκων και πήρε το όνομά της απ’ το χωριό Καλαρρύτες.
Η Περιφέρεια Ηπείρου μέσω ομάδας ερευνητών του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον καθηγητή Γιώργο Αρσένο, συμμετείχαν παλιότερα σε ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Εκτροφή μικρών μηρυκαστικών για αποδοτικότητα και ανθεκτικότητα» και έκαναν την επιλογή για ευρεία μελέτη της γενετικής δομής της φυλής καλαρρύτικο.
Βέβαια, ενώ όλοι τα τελευταία αρκετά χρόνια, χτυπούν κουδούνια και καμπάνες για την έλλειψη εγχώριου νωπού γάλακτος, η Περιφέρεια Ηπείρου έδειξε αμέριστο ενδιαφέρον όχι για μια –αποδεδειγμένα- γαλακτοπαραγωγική φυλή, όπως η Φριζάρτα, αλλά για μια φυλή που ήταν τόσο παραμελημένη σε σημείο που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Να σημειωθεί πως η απόδοση της φυλής καλαρρύτικο σε γάλα είναι 80 έως 100 kg.
Από κοντά, στην «μελέτη και ανάδειξη» του Καλαρρύτικου και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Άρτας, που έχει κάνει ένα σωρό προγράμματα και μελέτες για μια φυλή ορεινή και –ουσιαστικά- Γιαννιώτικη, που και το γάλα του και το κρέας του είναι σε περιορισμένες ποσότητες, αλλά δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον να αναδείξει την
φυλή της Άρτας, την Φριζάρτα, που βρίσκεται δίπλα και γύρω από το Γεωπονικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στους Κωστακιούς.
Κατά τα άλλα, ακούμε οιμωγές και μεμψιμοιρίες, γιατί οι νέοι εγκαταλείπουν την αγροτική παραγωγή, γιατί το ένα και γιατί το άλλο… μα όταν αδιαφορείς για μια ντόπια Φυλή που την προτιμούν σε Αιτωλοακαρνανία και Πελοπόννησο για το γάλα της, αλλά κόπτεσαι για μια φυλή ορεινή, που είναι σε λίγα χέρια, μάλλον τα προγράμματα προτιμάς, παρά την ουσιαστική ανάπτυξη της περιοχής έδρας σου, της Άρτας.
Η φυλή Φριζάρτα, θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής μας, αφού οι αρνάδες της αλλά και τα κριάρια είναι περιζήτητα τόσο για την παραγωγή γάλακτος, όσο και κρέατος. Όμως αυτή η πηγή, παραμένει χωρίς φροντίδα, χωρίς υποστήριξη από εκείνους που το αντικείμενό τους αυτό είναι…